Poëzie – manifestatie kasteel Geldrop

Poëzie, schilderkunst en muziek

Op zondagmiddag 3 juni vindt in kasteel Geldrop een poëziemanifestatie plaats die vergezeld gaat van schilderijen en muziek. Voor het eerst zijn drie disciplines volledig op elkaar afgestemd. Er treden negen dichters op, uit zowel Nuenen als Son en Breugel, verenigd in Dichterscollectief Nuenen en Dichtbij.

Aanleiding tot dit optreden vormt de tentoonstelling van schilderijen van Marianne Schellekens uit Nuenen, eerder dit jaar, die met een 40-tal van haar werken in het Geldropse kasteel heeft geëxposeerd.

Het bijzondere van Marianne Schellekens is dat zij al jaren geleden als beeldend kunstenares contact heeft gezocht met de dichtkunst. Aanvankelijk werkte zij samen met dichteres Catharina Boer. Later volgden exposities met Klaas de Graaff en Helma Michielsen en sedert een jaar zijn daar ook de overige dichters uit Nuenen en Son bijgevoegd. Dat heeft geleid tot mooie resultaten waarin de kleurrijke verbeelding van thema’s op doek als ‘Vluchtelingen in Beeld’, ‘Veertig Dagen’, ‘Licht I’ en ‘Licht II’, ‘Het Scheppingsverhaal volgens de Bijbel’ en ‘Pastorale’, werden gemengd met gedichten die speciaal voor de expositie werden geschreven. Ook zorgt Marianne elk jaar tijdens de Nationale Poëzieweek in januari voor een passend beeld bij gedichten van de deelnemende dichters, waarbij voor die gelegenheid ook de vaste kern van de Eindhovense poëzieclub aansluit.

Ook nu weer is er een samengaan. Terwijl Marianne via video haar beelden met de gedichten toont, dragen de dichters enkele van hun gedichten voor. In datzelfde tijdsbestek vertellen zij iets over hun drijfveren, hun manier van werken, de aard van hun poëzie. En dat is nog niet alles. Evert Kielen, begenadigd pianist uit Nuenen, heeft gezocht naar zoveel mogelijk passende muziek; soms aangereikt door de dichter, vaak ook vanuit zijn eigen zienswijze.Wanneer we een rode draad zoeken in de voorgedragen poëzie – natuurlijk is er verschil in vorm, ritme en metrum – komen we al snel bij de volgende thema’s terecht: vergankelijkheid, het menselijk zijn, de schoonheid van de natuur, intermenselijke relaties, de verhouding mens en natuur, beeldende kunst, religie en mythologie. Tijdloze thema’s dus.