Over Marianne


Ik ben Marianne Schellekens, woon sinds 1972 in Nuenen en ben verknocht geraakt aan dit leuke dorp waar de geest van Vincent van Gogh nog altijd merkbaar is.

Schilderen op plekken waar ook Vincent van Gogh heeft gewerkt is een bijzondere ervaring en als dan ook nog  door bevriende dichters prachtige gedichten worden gemaakt in relatie tot mijn schilderijen is dit helemaal fantastisch.

Vele reizen heb ik mogen ondernemen en daarbij bijna alle continenten bezocht. Zo was ik in Amerika, Australië, Azië  w.o. Japan, Singapore, Indonesië en in vele landen binnen Europa. Overal had ik naast de natuurlijke belangstelling ook veel oog voor het culturele aspect.

In Australië heb ik de rotstekeningen op de Uluru (Ayers Rock) gezien en de schilderkunst van de Aboriginals van dichtbij mogen bewonderen. Op Bali zag ik batikbeoefenaars en houtsnijders bezig. In Japan heb ik kennis gemaakt met de Higashiyama (oude) cultuur  w.o. de thee- en kimonoceremonie en het Noh theater. Verder heb ik deelgenomen aan workshops Kaligrafie en Ikebana op de Tokyo University en heb in het National Tokyo museum o.a. de blockdrukkunst bewonderd. Ook heb ik het prachtige Antalyamuseum in Turkije bezocht, één van de mooiste musea rond de Middellandse zee met als hoogtepunt de collectie beelden uit de Romeinse tijd, de sarcofagen en de Byzantijnse iconen. Al deze indrukken hebben mij geïnspireerd bij het maken van mijn schilderijen

Uniek is de samenwerking met bevriende dichters. Schilder en dichter inspireren elkaar wat resulteert in diverse exposities waarbij schilderkunst en poëzie elkaar ontmoeten. Zowel in binnen– als buitenland zijn in poëziebundels en literaire tijdschriften gedichten geplaatst in combinatie met mijn schilderijen. Op de covers van verschillende gedichtenbundels prijken mijn schilderijen.

Ik heb kunstzinnige projecten mogen begeleiden en schilderworkshops gegeven waaronder diverse teambuildings-activiteiten voor bedrijven, instellingen, families en vriendenclubs en hiervoor ook draaiboeken geschreven. Inmiddels heb ik ruim 1000 binnen- en buitenlandse deelnemers begeleid.

Exposities

Exposities, soms solo, soms met collega’s en een aantal keren samen met andere disciplines, zoals poëzie en beeldhouwen. De exposities waren o.a. in: Museum Vincentre, Museum Vught, het voormalig concentratiekamp in W.O.II, Kunsthandel Gennep,  Galerie Vonk Aarle-Rixtel, Galerie Perron Asten, Art Gallery Waalwijk,  Kunstgalerie ArtKado Geldrop, Kunstcafé Hoekhuis in Leusden, Kasteel Geldrop, Galerie de Verdiepingen Son en de Achelse Kluis in België.

Opleiding

Naast mijn opleiding van 6 jaar bij het Centrum voor de Kunsten Eindhoven (CKE) studeerde ik kunstgeschiedenis en heb ik cursussen en workshops gevolgd bij geschoolde kunstenaars.

Activiteiten in relatie tot de schilderkunst

  • Begeleider schildergroep Hobbycentrum De Dorpswerkplaats Nuenen.
  • Lid van het schilderscollectief ‘Atelier Nuenen‘ (2009 t/m 2017)
  • Coördinator/begeleider van schilderworkshops in opdracht van de museum Vincentre (2009 t/m 2017).
  • Bestuurslid Buitenschilderdag Nuenen (2006 t/m 2012)
  • Projectbegeleiding Afscheidscadeau voor burgemeester Nuenen (2012)
  • Projectbegeleiding Panoramaschilderij: 90 meter lange levenspanorama van Vincent van Gogh (2009)

Aanbevelingen en prijzen

Aanmoedigingsprijs 2011 Stichting Cultuurpassie Best voor vierluik ‘Oerelementen