Over Marianne

Vele reizen heb ik mogen ondernemen en daarbij bijna alle continenten bezocht. Zo was ik in Amerika, Australië, Azië  w.o. Japan, Singapore, Indonesië en in vele landen binnen Europa. Overal had ik naast de natuurlijke belangstelling ook veel oog voor het culturele aspect.

In Australië heb ik de rotstekeningen op de Uluru (Ayers Rock) gezien en de schilderkunst van de Aboriginals van dichtbij mogen bewonderen. Op Bali zag ik batikbeoefenaars en houtsnijders bezig. In Japan heb ik kennis gemaakt met de oude cultuur  w.o. de thee- en kimonoceremonie en het Noh theater. Verder heb ik deelgenomen aan workshops Kaligrafie en Ikebana op de Tokyo University en heb in het National Tokyo museum o.a. de eeuwenoude blockdrukkunst gezien. Ook heb ik het prachtige Antalyamuseum in Turkije bezocht, één van de mooiste musea rond de Middellandse zee met als hoogtepunt de collectie beelden uit de Romeinse tijd, de sarcofagen en de Byzantijnse iconen. Al deze indrukken hebben mij geïnspireerd bij het maken van mijn schilderijen en beelden.

Uniek is de samenwerking met bevriende dichters. Schilder en dichter inspireren elkaar wat resulteert in diverse exposities. ‘Ontmoeting tussen schilderkunst en poëzie’. In poëziebundels en literaire tijdschriften, zowel in binnen– als buitenland, zijn gedichten geplaatst in combinatie met mijn schilderijen. Ook op de covers van gedichtenbundels van bevriende dichters prijken mijn schilderijen.

Ik heb kunstzinnige projecten mogen begeleiden en schilderworkshops gecoördineerd en begeleid  in opdracht van het museum Vincentre waaronder diverse teambuildings-workshops voor bedrijven, instellingen, families en vriendenclubs en hiervoor ook draaiboeken geschreven. Inmiddels heb ik ruim 1000 binnen- en buitenlandse deelnemers begeleid.

Opleiding: Naast mijn opleiding van 6 jaar bij het Centrum voor de Kunsten Eindhoven (CKE) studeerde ik kunstgeschiedenis en heb ik cursussen en workshops gevolgd bij geschoolde kunstenaars.

Ontwikkelingen: In mijn voortdurende ontwikkeling is het vooral de expressieve vorm van het schilderen die steeds meer boeit. Mijn technieken zijn divers; olieverf, acryl, druktechnieken, werken met Oost Indische inkt, krijt en soms met vreemde materialen.

Daarnaast heb ik mijn oude liefde keramiek weer opgepakt en kan me helemaal verliezen in het ontwerpen en realiseren van een object.

Ik streef naar een bezieling in mijn werk waarbij de toeschouwer een eigen beleving ondergaat. De schilderijen/objecten moeten een ziel hebben.

Aanbevelingen en prijzen: Aanmoedigingsprijs 2011 van de Stichting Cultuurpassie Best voor vierluik Oerelementen‘.  

Daarnaast zijn er diverse publicaties van mijn werken veelal in combinatie met gedichten in o.a. kranten en tijdschriften.           

Exposities: solo, met collega’s en samen met andere disciplines, zoals poëzie en beeldhouwen. De exposities waren o.a. in: Museum Vincentre, Museum Vught, het voormalig concentratiekamp in W.O.II, Kunsthandel Gennep,  Galerie Vonk Aarle-Rixtel, Galerie Perron Asten, Art Gallery Waalwijk,  Kunstgalerie ArtKado Geldrop, Kunstcafé Hoekhuis in Leusden, Kasteel Geldrop, Galerie de Verdiepingen Son en de Achelse Kluis in België en onder auspiciën van KUBRA Art in Galerie de Ruimte.

Activiteiten in relatie tot de schilderkunst

  • Begeleider schildergroep Hobbycentrum De Dorpswerkplaats Nuenen (2017 tot heden)
  • Lid keramiekclub keramiste Annet Eggenhuisen (2019 tot heden)
  • Lid schilderscollectief ‘Atelier Nuenen‘ (2009 t/m 2017)
  • Coördinator/begeleider schilderworkshops voor museum Vincentre (2009 t/m 2017).
  • Bestuurslid Buitenschilderdag Nuenen (2006 t/m 2012)
  • Projectbegeleiding afscheidscadeau burgemeester Nuenen (2012)
  • Projectbegeleiding Panoramaschilderij: 90 meter lange levenspanorama van Vincent van Gogh (2009)